Dr Schulte
Image default
Society / Law

Clock Solitaire

Clock, ook wel clock solitaire genoemd, is een erg leuk kaartspel dat door één persoon wordt gespeeld. Het doel is om alle kaarten in hun juiste tijdruimte te plaatsen voordat alle koningen worden gevonden. Het is een spel van geluk.

Doel

Het doel van het spel is om alle kaarten in de 13 stapels de klok rond op verschillende plaatsen te leggen met elke kaart op de juiste plaats. Alle vier de aaskaarten moeten op de plek van één uur liggen, alle vier de “2” kaarten moeten op de plek van 2 uur liggen en zo verder. Kijk naar de foto om te zien waar alle kaarten moeten liggen. De “jack” kaarten gaan in het veld van elf uur en de “koningin” kaart gaat in het veld van twaalf uur. De koningen gaan in het midden.

Opstelling

Vind een pak kaarten. Er mogen geen jokers in de verpakking zitten. Meng alle kaarten door elkaar.

Splits alle kaarten op in 13 stapels. Elke stapel moet hetzelfde aantal kaarten hebben.

Neem 12 van de kaartenstapels en maak er een cirkelvorm van. Leg de 13de stapel in het midden van alle kaarten.

Je wilt dat de kaartenstapels in deze vorm zijn.

Zorg ervoor dat alle kaarten naar beneden gericht zijn in de richting van de tafel waarop je aan het spelen bent.

Let op: De 13de stapel, de stapel in het midden van de cirkel wordt ook wel “de hand” genoemd.

Hoe te spelen

Neem de bovenste kaart van de hand en kijk ernaar.

Leg de kaart die je net hebt opgepakt en leg hem op de juiste plaats op de palen. Als het een “zes” kaart is, leg hem dan op de zes uur durende stapel onderaan de cirkel. Als je een “drie” kaart hebt uitgekozen, leg hem dan op de drie uurstapel rechts, enzovoort.

Pak een andere kaart van de stapel waar je de eerste kaart op legt. Kijk ernaar en leg hem dan op de stapel. Nogmaals, als het een “9”-kaart is, leg hem dan op de plaats van negen uur, enzovoort. Doe dit steeds opnieuw. Het spel is afgelopen als alle kaarten op de juiste plek liggen, of als alle koningen in het midden staan. Als het spel eindigt omdat alle koningen in het midden staan, verlies je, maar als het spel eindigt omdat de kaarten allemaal op de juiste plek liggen, dan win je.

https://sites.google.com/view/live-blackjack/