Dr Schulte
Image default
Offers

Veel gestelde vragen over daglicht lampen

1. WAT IS HELDER LICHT THERAPIE?

Bij helder licht therapie wordt men dagelijks blootgesteld aan intense doses wit licht om seizoensgebonden stemmingswisselingen te reguleren, slaappatronen te verbeteren en een algemeen gevoel van welbehagen te bewerkstelligen. Volgens medische onderzoekers zijn lichttherapiesystemen met fluorescerende lichtbuizen de aangewezen producten voor lichttherapie, met een aanbevolen startdosis van 10.000 LUX gedurende 30 minuten per dag. (LUX is de meting van de verlichtingssterkte op een bepaalde afstand van een lichtbron)

Opzoek naar een daglicht lamp die bij jou past? Ga naar de Slaapwijsheid website. 

 

2. WAARVOOR WORDT HELDER LICHT THERAPIE GEBRUIKT?

Helderlichttherapie werd oorspronkelijk getest en ontwikkeld door medische deskundigen in het begin van de jaren 1980 voor de behandeling van seizoensgebonden stemmingswisselingen die sommige mensen regelmatig ervaren tijdens de herfst- en wintermaanden. Deze proefpersonen waren vaak behoorlijk arbeidsongeschikt door ernstige stemmingswisselingen en hadden medische behandeling nodig. In de lente en de zomer verdwenen hun symptomen echter.

Onderzoekers hebben de voordelen onderzocht van het gebruik van helder licht therapie bij mensen met de “Winter Blues”, en studies wijzen op een goede respons. Andere aandoeningen waarvoor lichttherapie veelbelovend lijkt, zijn slaapfasemoeilijkheden, ploegendienst, jetlag en mensen die weinig energie hebben.

3. HOE WIJDVERBREID IS DE WINTERBLUES?

Volgens een recent rapport zouden maar liefst 40 miljoen Noord-Amerikanen last kunnen hebben van de winterblues. Vrouwen hebben er minstens twee keer zoveel last van als mannen.

4. HOE WEET IK OF IK BAAT ZOU KUNNEN HEBBEN BIJ EEN BRIGHT LIGHT SYSTEEM?

U zou baat kunnen hebben bij het gebruik van een bright light systeem als u tijdens de wintermaanden een combinatie van de volgende symptomen ervaart.

  • Somber gevoel
  • Stemmigheid
  • Energieverlies of vermoeidheid
  • Futloosheid
  • Moeilijk opstaan ‘s morgens of overmatig slapen
  • Verlies van zin in intimiteit
  • Verlangen naar koolhydraten en gewichtstoename
  • U kunt ook baat hebben bij het gebruik van een lampje als u in ploegendienst werkt of vaak vliegt.

5. IS AANGETOOND DAT LICHTTHERAPIESYSTEMEN WERKEN?

Ja. Sinds het eerste gecontroleerde onderzoek naar lichttherapie in 1984, zijn er meer dan 60 gecontroleerde studies gepubliceerd door onderzoekers over de hele wereld. Deskundigen zijn er nu van overtuigd dat felle lampen werken voor de meerderheid van de mensen met de winterblues. (Er zijn responspercentages van 60% tot 90% aangetoond).

Ze zijn ook veelbelovend gebleken als een optie voor mensen met circadiane slaapproblemen, jetlag en aanpassing aan ploegendienst.

6. HOE WERKT HELDER LICHT THERAPIE?

Het precieze mechanisme van de werking van lichttherapie blijft hypothetisch. Toch is de werking van de therapie statistisch bewezen bij de behandeling van de winterblues, waardoor de rol die daglicht speelt bij het reguleren van ons dagelijkse lichaamsritme in de voorhoede van het onderzoek is geplaatst.

Twee belangrijke hypothesen worden gepostuleerd:

Lichttherapiesystemen werken omdat ze de dagelijkse lichaamsklok (d.w.z. het circadiane ritme), dat de neiging heeft om uit balans te raken tijdens de winter, resetten;
Lichttherapiesystemen werken omdat ze helpen het niveau van serotonine (een neurotransmitter die een positieve invloed heeft op het humeur) te verhogen, dat anders in de herfst en winter zou dalen.

7. HOE LANG DUURT HET VOORDAT U DE VOORDELEN VAN HET GEBRUIK VAN HELDER LICHT THERAPIE ERVAART?

De reactie op lichttherapie is meestal zeer snel, en de meeste mensen zullen binnen een week een duidelijke verbetering merken. De meeste mensen ervaren ook een snelle terugkeer van de symptomen als ze stoppen met het gebruik van hun lichttherapiesysteem.

Langere studies hebben ook een toenemende respons op lichttherapie aangetoond na twee weken, met nog meer incrementele verbeteringen na drie of vier weken. Het is daarom aan te bevelen om een lichttherapiesysteem minstens een maand te blijven gebruiken voordat u concludeert dat het u niet helpt.

8. KAN IK DEZELFDE VOORDELEN KRIJGEN DOOR DE VERLICHTING IN MIJN HUIS EN KANTOOR TE VERHOGEN?

Als u bijzonder lichtgevoelig bent, kunt u zich misschien meer opgebeurd voelen bij een grotere blootstelling aan een grotere kamerverlichting. Onderzoeksstudies tonen echter aan dat veel hogere lichtintensiteiten (ten minste 2.000 LUX) nodig zijn om de gewenste therapeutische effecten te produceren, en het is gewoon niet mogelijk om met gewone armaturen een omgevingsverlichting van meer dan 600 LUX te krijgen.

Let ook op dat medische deskundigen waarschuwen tegen het bouwen van uw eigen helder licht apparaat vanwege mogelijke elektrische gevaren, evenals de moeilijkheid om de juiste lichtintensiteit te bepalen en ervoor te zorgen dat ultraviolette (UV) lichtstralen veilig worden behandeld.

 

Voor meer tips over Slaap, check de Slaapwijsheid website. 

 

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/daglichtlamp/