Dr Schulte
Image default
Society / Law

Wat zijn de voordelen van merkregistratie?

Merkregistratie

Een merkregistratie is de manier om jouw merken te beschermen. Je kunt hierbij denken aan een woordmerk, vormmerk, kleurmerk en beeldmerk. Maar naast deze bescherming heeft registratie nog een voordeel. Het bouwt waarde op, want je kunt het op de activa van de balans plaatsen. Naast de hierboven genoemde merken kun je ook kiezen voor modelregistratie van producten.

Dit is niet mogelijk bij een niet-geregistreerd merk.

Merkenbureau

Een merkenbureau bepaalt de juiste klassen voor je zodat je ook echt beschermd bent zoals je dat wilt. Als bedrijven zonder merkenbureau registreren, dan blijkt heel vaak dat ze uiteindelijk de verkeerde klassen kiezen.

De registratie wordt dan geweigerd of biedt niet de gewenste bescherming. Als je een merknaam laat registreren dan verklein je dit risico aanzienlijk. Dit komt omdat merkengemachtigden dan zorg dragen voor het bepalen van de juiste classificaties.

Je kunt registreren in de Benelux, Euorpese Unie of wereldwijd. Dat laatste is een zogenoemde internationale trademark registration. Ook dergelijke deponeringen kun je laten uitvoeren door een merkenbureau of trademark office.

Wat zijn de risico’s?

Het risico wat je loopt bij registratie is dat deze wordt geweigerd of dat een andere partij bezwaar maakt. Kies je ervoor om zelf te registreren, dan is de kans op weigering of bezwaar erg groot. Het verschil is 1 procent bij een merkengemachtigde en tot wel 15 procent als je zelf indient. 

Uiteraard kun je altijd zelf registreren, maar zoals aangegeven is de kans op succes dan kleiner. Blijkt over een aantal jaren dat de klassen niet juist bepaald waren, dan heb je dus geen enkele bescherming en waarde opgebouwd.

https://www.merkenspot.nl/